BURSA NUTKU (14 Şubat 1933)
BURSA NUTKU TÜRK GENÇLİĞİNİN ANAYASASIDIR
Atatürk, dinimizin kendi dilimizden okunarak anlaşılmasını istiyordu. Bu düşünce ile Kur’an-ı Kerim’in Türkçe mealini , ücretini kendisi ödeyerek , Elmalı’lı Hamdi Yazır’a yaptırmıştır. Ezan Türkçeleştirilirken de ” Anlayın” diyor. Bu Ziya Gökalp’ten gelen bir düşüncedir. Ezanla ilgili yasa hala duruyor, ancak, yasak getiren yasanın ihlal edilmesine izin verildi.
5 Şubat 1933 günü Bursa Ulu Camii’nde toplanan 100 kadar kişi camilerde Türkçe ezan okunmasına karşı bir ayaklanma girişiminde bulundularsa da kısa sürede bastırıldı.
Atatürk, olayın hemen ardından Bursa’ya gidiyor. Çekirge yolu üzerinde bulunan bir köşkte akşam yemeği yenildiği sırada bir bürokrat ayaklanma ile ilgili olarak Atatürk’e şöyle diyecek olur:
” Bursa gençliği olayı hemen bastıracaktı fakat zabıtaya ve adliyeye güvendiğinden ötürü….
Atatürk, hemen konuşmakta olan kişinin sözünü keserek günümüzde BURSA NUTKU diye anılan ünlü konuşmasını yapıyor:
Bu konuşma ile ilgili olarak Ahmet Taner Kışlalı ” Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi” adlı kitabında şu yorumu yapıyor:
“Tarihte bu sözleri söyleyebilen bir başka devrimci çıkmış mıdır ? başında bulunduğu devletin bile “zaaf” içinde olabileceğini düşünen, geleceğin siyasal iktidarlarından kuşkulanabilen , ama gençliğe böylesine “çek ” veren , gençliği böylesine “son çare” gören bir devrimci yoktur. Ve Atatürk, hem gelecek iktidarlar , hem de gençlik konusunda yanılmamıştır “
Atatürk, Gençliğe Hitabesinde de aynı güveni belirterek en büyük eserim dediği Cumhuriyetimizi Türk Gençliğine emanet etmiştir. Türk Gençliği Ata’sının emanetine her an azimle , kararlıkla sahip çıkarken, rehberi Gençliğe Hitabe, kılavuzu Bursa Nutkudur. Bursa Nutku Türk Gençliğinin Anayasasıdır.
Hacer ÖZTÜRK
Tarih Öğretmeni
CKD Yönetim Kurulu Üyesi