ESRA EROL’UN “İSTİSMAR” YAYININI RTÜK’E ŞİKAYET ETTİK

ESRA EROL’UN “İSTİSMAR” YAYININI RTÜK’E ŞİKAYET ETTİK

Genel Merkez yöneticilerimiz Esra Erol’un ATV’de yayınladığı programda, 14 yaşındaki bir kız çocuğuna maruz kaldığı cinsel istismarın zorla ve ağlatılarak anlattırılması üzerine harekete geçti.

Genel Sekreterimiz Şen Yazgan önderliğindeki heyetimiz programla ilgili Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı’na (RTÜK) şikâyet dilekçesi sundu. Esra Erol’un 5 Haziran tarihli programında skandal bir yayına imza atılarak programda cinsel istismara uğradığı belirtilen 14 yaşındaki G.R., isimli kız çocuğuna yaşadığı travma milyonların önünde ağlayarak anlatılmaya çalıştırıldı. Canlı yayına katılan kızın adı, soyadı, ailesine ve yaşadıklarına ilişkin ayrıntılar programda defalarca dile getirildi. Kanunlarımıza göre suç mağduru olan çocuğun ruh sağlığının etkilenmemesi için uzmanlar gözetiminde konuşulması gerekirken bir canlı yayında hem de milyonların gözü önünde reyting uğruna bu denli bir program yapılamaz. 

İSİM BİLGİLERİ GİZLİ TUTULMALIDIR

Yaptığımız basın açıklamasında Genel Sekreterimiz Şen Yazgan, bu programın yayınlanmasının Anayasaya, Çocuk Koruma Kanunu’na, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’da yer alan ilgili maddelere açıkça aykırı olduğunu bildirdi.

Trajik olaylara ilişkin haberlere çocukların katılımının istenmemesi gerektiğini belirten Hukuk Komüsyonu Başkanımız Melek Neslihan Özfidan, “RTÜK tarafından hazırlanıp resmi internet sayfasında yayınlanan Yayın İlkeleri Rehberi’nde yer alan, ‘Çocukların Korunması’ başlıklı kısımda şu ilkeler yer almaktadır; Bu tür haberlerde çocuklarla röportaj yapılmamalı, çocuklar stüdyoya konuk edilmemelidir. Suça itilmiş ya da suç mağduru olmuş çocukların, ilgili haberlerde isimleri ve yüzleri gizli tutulmalıdır” dedi.

‘HUKUKİ VE İDARİ İŞLEMLER YAPILMALI’

İstismar gibi hassas ve suç olan bir konuda çocuklarla uzmanlar eşliğinde konuşulması gerektiğini hatırlatan Özfidan sözlerine şöyle devam etti: “Haberin tek tanığı çocuklar ise; iletişim, ruh sağlıklarına zarar vermeyecek şekilde ve ilgili uzmanlar gözetiminde, mutlaka ebeveynlerinden izin alınarak yapılmalıdır. Çocuklara, yaşları gereği doğru dürüst yanıtlamalarına olanak bulunmayan konularda fikirleri sorulmamalıdır. Çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimini ciddi biçimde bozabilecek türde içerik hiçbir şekilde yayınlanmamalıdır. Çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimlerini olumsuz etkilemesi muhtemel diğer programlar da, bunların izleyebileceği zaman dilimleri göz önünde bulundurularak ve koruyucu sembol eşliğinde yayınlanmalıdır. Yayın Hizmeti İlkelerine açıkça aykırı şekilde gerçekleştirilen program hakkında ve bu programı yayınlayan medya hizmet sağlayıcıları hakkında yetkili ve görevli tüm kurum ve kuruluşların gereğini yapması için buradan tüm kamuoyuna açık çağrıda bulunuyoruz. Derneğimiz bu ve benzeri kabul edilemez.”

RTÜK’e yaptığımız şikayete herkesin destek olmak için;
1-RTÜK Şikayet Hattı’na 444 1 178 nolu telefondan şikayet başvuruları yapabilir
2-RTÜK’ün resmi internet sayfasındaki https://www.rtuk.gov.tr/gorus-ve-onerileriniz linkinden yazılı olarak şikayetinizi bildirebilir
3-Ersa Erol’un Programı’nın görüş, öneri hattı olan 0 545 746 25 25 nolu whatsapp hattından şikayetinizi bildirebilirsiniz.

Facebook
Twitter
WhatsApp